Mer plaskande

Nu stormar det i ankdammen Sverige igen. Volvo har gjort en nationalromantisk reklamvideo där Zlatan sjunger / pratar nationalsången samtidigt som han springer runt och gör manliga ting i ett vinterbeklätt Sverige.

Givetvis upprör det här kultureliten som anser att videon anspelar på sunkiga, gammaldags, ja rent ut farliga, ideal såsom nationalism, manlighet och patriarkatet.

Ett exempel på en kulturskribents reaktion är Hynek Pallas artikel i SvD,

“Skrämmande att antirasister hyllar Zlatanreklamen”

Inlägget sammanfattas väl av följande stycke

Det är svårt att föreställa sig en bättre illustration av teorier om nationella identiteter och deras upprätthållande: nationen som föreställd gemenskap, född med tryckpressens möjligheter att knyta samma större grupper med ett språk. Något som sedan dess varit del av en pågående process i allt från nationalsånger och krigspropaganda till småsaker som laddar oss dagligen – symboler på pengar eller jargongen i sportbilagan. Det utgör trådarna i det mentala landskap där vi föreställer oss tillhöra en grupp och dess ”kultur”.

Budskapet är klart: nationalism och alla positiva känslor man kan tänkas ha till nationalstaten är av ondo. Det här är en vanligt förekommande inställning långt ut på vänsterkanten, en rörelse med ett nästan reflexmässigt behov av att revoltera mot allt traditionellt. Förvisso att denna strävan kan vara vikt, men varför är det alltid den inställning som lyfts fram i det offentliga ljuset? Den ideologi som Pallas förespråkar delar han med en marginellt liten del av Sveriges befolkning, ändock är det detta budskap som vi dagligen bombarderas med ifrån massmedias kultursidor.

Om det nu är så att twittervänstern hyllar videon så är det väl bara bra eftersom sidor som Avpixlat också gör det. Den offentliga debatten i Sverige är för närvarande extremt polariserad och en video som den ovan kan kanske föra de olika lägren närmare varandra. Åtminstone i mitt tycke vore det mycket önskvärt.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s