Staten och kapitalet

Fildelare får böta 3.4 miljoner SEK. Ja, ni läste rätt.Tydligen har han gjort sig skyldig till att ladda upp över 500 filmer, men skadeståndskravet verkar komma ifrån Nordisk film, och då specifikt gälla nån av Beck filmerna. Stackars sate, om de åtminstone hade haft den goda smaken att åtala honom för en film som är värd att se.

Vad ska man säga? Känn på beloppet, 4.3 miljoner svenska kronor. Personen i fråga kommer få spendera resten av sitt liv att betala detta skadestånd. Han är dessutom dömd för ett brott som majoriteten av alla (yngre) internetanvändare gör sig skyldiga till.

I och med att lagstiftningen kriminaliserar en sån enormt stor grupp människor så är det ju rätt uppenbart att politikerna inte har representerat folkets intresse här, gissa vems…..

Nu är det klart att jag är medveten om att frågan inte är svart eller vit (som i de flesta fall). Det kostar såklart stora summor pengar att producera en film, även en sån genomusel sådan som Beckeländet. Intäkterna i sin tur kommer såklart från biografbesökare, DVD och tv-sändningar. Finns filmen tillgänglig gratis online så påverkar det inkomsterna negativt. So far so good. Men nu ser ju tekniken ut som den gör och det är väldigt enkelt att både sprida och ladda ned upphovsrättsskyddat materiel. Man tycker ju att producenterna borde vakna upp till den här verkligen, det är ju inte så att de är tagna på sängen direkt. Den ursäkten höll kanske förra millenniet. Det verkar som det långsamt börjar röra på sig genom nya aktörer såsom Netflix, men de stora jättarna verkar fortfarande sista fast i ett gammalt tänk. Kort och gott känns de som de skjuter sig själva i foten. Dessutom är det ju rätt förkastligt att förstöra privatpersoners liv på det här sättet. Nu känner jag inte killen som åkte dit, men skulle jag gissa så är han nog en lätt överviktig datanörd som aldrig gjort en fluga förnär. När man dessutom jämför detta med straffet för, till exempel, en grov misshandels så blir det ju skrattretande. Slår jag någon sönder och samman får jag kanske sitta inne ett par månader med ett par tusen i skadestånd. Efter ett år är det avklarat. Här gäller det ju mer eller mindre ett ekonomiskt livstidsstraff.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s