Gubben i lådan

Nån som känner Alexander Bard postade denna podcast på FB

http://xn--vrvet-gra.se/podcast/101-alexander-bard/

På många punkter känns Bard som en frisk fläkt i det stagnerade svenska debattklimatet. Speciellt intressant är den del då de pratar om olikheterna mellan svensk och dansk narkotikapolitik. På många sätt påminner Danmark om en äldre storebror till Sverige. På nästan alla områden där Sverige sitter fast såsom invandring, sexuallag etc, ligger Danmark långt före.

Det hade varit intressant om programledaren hade frågat lite mer ingående när de pratade om invandring. Detta ämne är om möjligt än mer svårdiskuterat än knark. Det hade varit kul att se om Bard uppvisat lika fria tankegångar här (och att ha alternativa åsikter i det här ämnet är betydligt mer tabubelagt).

En av fördelarna med att bo utomlands en längre tid är att de kulturella begränsningarna från hemlandet blir väldigt tydliga. De är i form av identifikation, det vill säga man (intellektuellt och emotionellt) är ett och samma med något. Den kulturella identifikationen är svår att se när man är del av den eftersom alla andra delar en snarlik upplevelse av den. Byter man miljö, genom att till exempel flytta utomlands, gör diskrepansen mellan den nya miljön och den gamla att man kan se båda mer opartiskt. Detta låter kanske trivialt, men tro mig, man slutar aldrig förvånas över hur djupt denna identifikation faktiskt går. Förresten fenomenet ‘identifikation’ är garanterat något jag kommer skriva mer om.

När det vurmas för mångkultur i Sverige missar folk ofta denna del. De verkar mest tro att fördelarna med mångkultur är exotiska matinslag och nya helgdagar. I min mening är den riktiga fördelen att folk tvingas konfrontera sina egna kulturella ramar.

Detta föresätter ju dock att det finns en lyckad integration…

Och förresten, Alexander, I know what you’re planning to do in the jungle… 😉

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s